Moder Jords Barn

30 augusti 2009


Jag fullkomligt älskar bilderna ovan! Denna underbart gulliga tjej kom till Rörtången med sin kille för att ta minnesvärda bilder från graviditeten. Det blev många superfina bilder! Ska bli så kul att se vilka bilder de väljer ut. Bilderna ovan åker rakt in i min portfolio!

Studentfotografering

30 augusti 2009


Förmodligen min sista helg på Rörtången och jag började denna dag med en studentfotografering med sysslingen Fredrik. Jisses vad det blåste! Stackars Petronella höll på att flyga bort med reflexskärmen, haha! Men vi fick några jättebra bilder tycker jag, så nu blir säkert mamma Marianne glad ;-)Söta sysslingen Erika har skickat några jättebra bilder hon tog!


Det är så himla skoj att se sig själv "in action"! Ni kan nog gissa vilken bild jag tog här :)


Och här tar jag "himmels-bilden". Petronella kämpade hårt i blåsten med reflexskärmen!

Det är inte för sent

29 augusti 2009


Efter dagens möhippa kom denna vackra dam tillsammans med sin syster, mamma, dotter och väninna. De firade hennes 50-årsdag och det var en överraskning för henne att kliva in i vår studio. Vi tog fina, sensuella bilder som hon hade önskat att ta sedan en tid tillbaka. Det var värmde verkligen att se henne bli nöjd med bilderna, trots mycket nervositet och självkritik!

Jag vill passa på att säga att det aldrig är för sent att låta sig fotograferas i underkläder, hur många år man är spelar ingen roll! Var stolt över din kvinnliga kropp!

Superwoman besökte oss!

29 augusti 2009

Superwoman kom flygande och landade rätt hos oss på Studio Alora!

Idag hade vi ett väldigt trevligt möhippe-gäng hos oss där den blivande bruden var utklädd till Superwoman. Hon valde att få en grön ögonskugga av Louice, tycker det blev jättefräscht och passade henne. Hon var så tokigt vacker när hon skrattade och vi fick många fina bilder! Den här gången är det jag som ska välja ut vilka bilder hon får och det kommer inte bli lätt vill jag säga. Ni får ser fler bilder från fotograferingen när jag lyckats med detta :P


Vänster: Fiffiga Louice hjälper till att sätta klänningen snyggt.
Det blev b la bilder tagna i hennes brudklänning!
Höger: Superwoman! Precis innan hon skulle flyga vidare till nästa aktivitet.

Bildbomb

27 augusti 2009


Lite av det som levereras under helgen!

Pressad helg!

25 augusti 2009


Se fler bilder här

Den gula bilen kommer, den lämnar något i min låda och jag halvspringer genast dit för att titta! Ja, så är det varje gång postbilen kommer till mig med leveranser från Crimson, fotolabbet jag beställer ifrån. Tisdag idag och det har sannerligen varit en pressad helg, men jag har fått gjort jättemycket och nästan alla fotojobb i "redigera-mappen" på datorn är färdigställda, bilderna är beställda hos fotolabbet och hamnar i min brevlåda inom några dagar. Det är nästan som julafton varje gång Crimsons paket ramlar ner i brevlådan, halvspringer alltid ner till den och skyndar mig allt jag kan för att få en titt på det jag beställt! Det är verkligen en helt annan grej att kunna hålla ett fotografi i handen, än att bara sitta och bläddra på en datorskärm. Bilderna gör sig mycket bättre, man får en helt annan känsla och man får så härligare intryck av bilden. Så upplever jag det i alla fall!

Är det någon som har något tips på var man kan köpa bra (spiral)fotoalbum?


Se fler bilder här0000000000000Se fler bilder här0000000000000Se fler bilder här

Redigering pågår

22 augusti 2009

Gissa vilket brudpars bilder jag arbetar med ikväll?

Ett underbart vackert bröllop, en 20-talsinspirerad möhippa och en annan möhippa ned Britney Spears-tema. Inget fotojobb är det andra likt! Ikväll har jag mest suttit framför datorn och färdigställt dessa tre jobb. Redigering kan många gånger kännas lite segt, det är ju mycket roligare att fotografera tycker jag, men oftast har jag så många olika jobb och endast små justeringar i bildbehandlingen krävs. Det är en riktig lyckokick att redigera och färdigställa bilder! Men nu får det vara slut på det roliga, klockan är långt över läggdags. Får fortsätta i morgon!

Spenderar Du hellre timmar med kameran eller timmar i Photoshop?


Ingen fotografering är den andra lik

Tre Systrar

21 augusti 2009Det är tur att man har en underbar glasveranda att göra om till fotoateljé när vädret inte vill samarbeta! Så blev det idag när goa systrarna Andreasson kom hem till mig för att fotas. Lisa (höger) känner ni säker igen, min underbara vän och fotoassistent! Ni kan ju tänka er att det blev mycket skratt och trams. Men fina bilder blev det! Och det klarnade även upp senare så att vi kunde flytta utomhus.Fotokurs inkl. supersöt bebis!

20 augusti 2009En blåsig men solig och varm dag, perfekt att ha fotokurs i trädgården! Lina som bokat tid kom hem till mig och med sig hade hon sin 7-månaders dotter Ida samt mormor som fick vara både barnvakt och modell! Lina imponerade och exponerade nästan alla bilder rätt, trots att hon aldrig fotograferat med manuella inställningar tidigare! Efter en genomgång av kameran och lite testbilder arrangerade vi en liten fotosession tillsammans med Ida som vi la på en filt i skuggan. Lina fick möjlighet att testa sina nya kunskaper och hon tog några riktigt fina bilder! Lilla Ida var mäkta intresserad och fascinerad av reflexskärmen som mormor höll ovanför henne, vilket syns på bilden nedan till vänster!


Jag kunde inte låta bli att knäppa några bilder jag också!

NI KOMMER VÄL IHÅG ATT JAG HAR REA PÅ FOTOKURSER JUST NU?

Bröllop innebär mycket planering, och konsultation med mig!

19 augusti 2009Efter tre dagar i Stockholm väntade x antal obesvarade mail, x antal samtal att ringa och x antal timmars jobb framför datorn! Lätt huvudvärk, men också på gott humör eftersom jag hade en bröllopskonsultation tillsammans med gulliga Hannah-Sophia och Conny som har anlitat mig för deras bröllopsporträtt om några veckor. Jag kan verkligen rekommendera alla, både fotografer och privatpersoner, att ha en konsultation tillsammans innan bröllopsdagen.

På detta möte diskuterar vi kundens önskemål, förväntningar, funderingar och vi får chans att lära känna varandra lite grand samtidigt som det finns tid att besvara alla frågor. Vi pratar om vad för typ av bilder vi ska ta, hur vi ska disponera fototiden och hur vi löser ev. väderproblem. Dessutom innebär en konsultation med mig...

* att användaravtalet skrivs under (avtalet där vi kommer överens om vad bilderna sedan får användas till). Det är mycket skönt att inte behöva lägga tid och tänka på detta när den stora dagen väl är inne!
* att brudparet får ett underskrivet avtal där det står att jag är bokad som fotograf vid bestämd tid och plats, samt vad de beställt för fotopaket. Detta avtal innebär en säkerhet för båda parter.
* att vi (om möjlighet finns) går på en promenad tillsammans och tittar ut fotomiljöer och kanske tar några testbilder.


På den stora dagen finns det ofta inte tid för misstag, missförstånd eller otrevliga överraskningar. Efter en konsultation är det mycket större chans att fotograferingen flyter på bra och smidigt! Om man inte hinner träffas innan är det viktigt att man stämmer möte över telefon istället.

Hannah-Sophia och Conny ska ta sina bilder i de vackra naturmiljöerna runt mitt hus så idag det blev en liten promenad i trollskogen och längs ängarna. Ska bli jättekul att ta deras porträtt!

Vernissage

17 augusti 2009Så var det dags för vernissage på Punktmedis, Medborgarplatsen i Stockholm. Den stora dagen som vi längtat till! I fönstren till höger på bilden hänger utställningen och det är en riktig fröjd för ögat att se alla bitar falla på plats. Jag kom dit någon timme innan vernissagen började och möttes av två omkringspringande hönor, även kallade Amanda och Maja. Haha! Oj vad stressade de var. De hade hängt upp allting själva och jag som inte hade fått hjälpa till var väldigt imponerad över hur de komponerat allt. Kvällen och vernissagen blev riktigt lyckad med mycket folk och beundran, nu hoppas vi på ännu fler besökare!


Vänster: Min underbara vän och fotoassistent Lisa som givetvis följde med mig till Stockholm!
Höger: Det sista sätts upp innan öppning!

Vänster: Jag, Maja och Amanda
(bild tagen av bästa vännen Lisa som tydligen gillar bokhyllan mer än mig, haha!)
Höger: Vackra Amanda vid min favoritbildKom gärna förbi och titta! Utställningen varar tills den 9/9.

DÖRRARNA ÖPPNAS!

16 augusti 2009


VAR? Punktmedis, Medborgarplatsen i Stockholm.
NÄR? Vernissage öppnar kl. 19.00. Utställningen sitter uppe tills den 9/9.

I morgon bär det av till Stockholm! På måndag öppnar dörrarna till Yarnart-utställningen och jag kommer finnas på plats. Min kära fotoassistent Lisa följer med och i morgon söndag ska vi ha en lugn kväll i Stockholm med god mat och kanske någon mysig film. Det pirrar lite i magen, tycker det ska bli så spännande att se alla bitar falla på plats. Jag, Maja och Amanda har trots allt arbetat med detta projekt i ett halvår, och nu är det äntligen dags för den riktiga premiären! Jag planerar att blogga från tåget i morgon, så håll utkik!

Jag är den snälla fotografflickan som sa "kamelbajs!"

12 augusti 2009

Fick just ett underbart mail från bröllopsparet med sina döttrar (3 och 5 år) som jag fotograferade för knappt en vecka sedan. Jag skickade dem just några smakprov ikväll och nu sitter jag framför datorn och skrattar högt för mig själv!


Va fina bilderna blev! Jag är inte förvånad, men ändå lite överraskad att vi är så tjusiga! ;-)
Är så imponerad av dig, du är verkligen proffsig, lugn och säker.
Kan även tala om att du gjorde intryck på Wilma och Annie, de pratar om dig;
den snälla fotografflickan som sa kamelbajs!
Du fick hela familjen att känna oss bekväma i situationen. Det är ingen lätt uppgift - bra jobbat!


Det är sådant här som får en att fortsätta, som får en att älska varje ny fotografering, varje ny utmaning. Det är sådant här som får en ung och nystartad fotograf som jag att kämpa vidare i den stenhårda konkurrensen. Detta kommer jag att leva länge på!

Yarnart på Ung08-Festivalen

10 augusti 2009

Läs mer om Ung08-Festivalen här

Yarnart, konstprojektet som jag arbetat med tillsammans med Amanda och Maja sedan ett halvår tillbaka blir nu publicerat för allmänheten. Vi ställer ut på Ung08-festivalen! Då är ni varmt välkomna att titta förbi, tyvärr kommer inte jag finnas på plats då men däremot är jag i Stockholm den 17:e då vi har vernissage på PunktMedis på Medborgarplatsen. Mer info om det kommer senare.

www.ingalisafoto.se


NY HEMSIDA!
www.ingalisafoto.se
NY HEMSIDA!
www.ingalisafoto.se

Äntligen är min nya hemsida klar och från och med nu kommer denna hemsida fungera som en riktig och kul fotoblogg. V.32 kommer jag ägna åt förändringar här på bloggen, så ursäkta röran! Men håll fortfarande utkik i fotodagboken!

BLOGG UNDER KONSTRUKTION 3-8 AUGUSTI!

Bröllopsfoto vid havet
Läs mer i fotodagboken!

Bröllopsfoto vid havet

7 augusti 2009


Canon EOS 5D + Tamron 28-75mm f.2,8
~ 75mm, f.5,6 & 1/160, ISO 50 ~

Vilken underbar dag, vilket underbart brudpar.

Ännu en underbar dag och jag arbetar på sommarstället vid havet. Dagen är ljummen och alldeles underbar! I förmiddags var ett jättetrevligt brudpar här med sina två barn, 3 och 5 år gamla. Vi fotograferade vid stranden och det blev både bilder inne på stigen i grönskan och bilder vid stranden. Dagen har bjudit på starkt solljus men det har gått bra ändå! Underbara fotoassistent Lisa jobbade hårt med reflexskärmen, hehe. Alla verkar väldigt nöjda och jag fick mycket beröm av brudparet så jag kan väl inte säga annat än att jag haft en lyckad förmiddag! Nu ska jag och Lisa ner och bada, tjohej!

Se fler bilder här

Somriga barnporträtt!

Läs mer i fotodagboken!

Somriga barnporträtt!

5 augusti 2009


Canon EOS 5D + Canon 50mm f.1,8
~ 50mm, f.2 & 1/500, ISO 50 ~

En härlig bild från dagens barnporträttsfotografering

Jisses vilket vackert väder det blev idag, högsommar! Så passande att jag hade en barnfotografering bokad. Vi gick till stranden och fick många fina bilder! Tjejerna, 6 och 9 år gamla, var jättegoa båda två och mamman likaså. Det blev lite lek och spring i vattnet och fina bilder på en stig inramad av grönska!

Se fler bilder här

Flyg iväg

28 juli 2009


Naturens Kraft


Vänster: Min fototokiga syssling Erika (erikapicture.blogg.se) går över en "bro" som blivit helt täckt av skum. Över ryggen bär hon min gamla kameraväska med utrustning!
Höger: Foto taget av Erika, riktigt bra bild för den beskriver verkligen hur det var att fota! Jag var helt inpackad och flög runt som en liten vante.

Enormt, vackert och otroligt häftigt! Det är vad jag kallar dagens fotoutflykt till Marstrand (ö utomskärs i Bohuslän). Det blåste som in i bänken, ibland höll jag på att falla omkull. Det var svårt att se vad jag fotade och kameran dränktes i salt men jag tror jag fick ett dussin fantastiska bilder, en av storfavoriterna är bilden nedan. Den kommer säkerligen bli en större tavla till min kära mamma att hänga i sommarstugan.

Trendig Möhippa

25 juli 2009


Den blivande bruden..


..och två av hennes goa kompisar!

Det är inte varje dag vi har en "trendig" möhippa i studion inte. Denna tjej hade skonats från att bli utspökad och två av hennes vänninor blev också stylade och fotograferade. Det var riktigt kul att fota dessa goa tjejer!

"Tack igen för en oförglömlig dag!!" skrev bokaren till mig i ett mail. Jag blir varm inombords och nu sitter jag framför datorn och ler :)

Se större bilder här

Sommarsystrar

17 juli 2009


Idag blev det en gullig och sommarskön fotografering vid havet med dessa två systrar! För er som inte visste så erbjuder jag fotografering vid havet hela sommaren ut. Jag håller till i Rörtången utanför Kungälv.

Hav

14 juli 2009


Det var väldigt länge sedan jag verkligen gick in för att ta naturfoton, men idag fick jag tillfälle! Familjen åkte ut till Kärringön (ö i Bohuslän) för att fira en släktings 50-årsdag. På färjan hem igen blev bilderna ovan till!

KonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtKonstnärligtSommarModell: Lois | Foto: Jag

Läs mer i fotodagboken.

Presenttips!

Semestersol

12 juli 2009Solnedgång

Har haft ganska många semsterdagar nu de senaste 1-2 veckorna vilket är riktigt skönt men givetvis jobbar jag på ändå :) Dock lite mindre än vanligt, försöker jag i alla fall! Det är inte lätt att hålla sig borta från redigeringsjobb, mail och jobbtelefon när man har så mycket att göra samtidigt som man tycker det är så kul att jobba! Har snart redigerat klart Kerstin och Jörgens bröllop, så himla glada och varma bilder. Och fler fotojobb väntar! Befinner mig just på sommarstället och kvällen bjöd på en fin utsikt.

Möhippalördag

11 juli 2009

Möhippa med Britney Spearstema, visst är hon lite lik? :)

Lördagarna går åt snabbt må jag säga! Möhippor och bröllop, då är lördagar populära. Idag hade vi två grymt roliga möhippor i studion. Den ena hade Britney Spearstema, den andra hade valt ett lyxpaket med ett morgongåvatema och sedan ett party/trendtema. Har träffat så mycket trevligt folk!

Se fler bilder här

Havsljus

7 juli 2009


Modell: Lisette | Foto: JagModell: Lisette | Foto: Jag000000Där ligger Lisette :)000000000000000000000000 Kisande lillebror uppe på berget!Vi hittade en underbart grön stigModell: Lisette | Foto: JagModell: Lisette | Foto: Jag

Det är något speciellt med att fotografera vid havet. Det spelar ingen roll om havet finns med i bild eller inte, det är ändå en speciell känsla och inte minst ett annorlunda ljus. Jag flyttade till sommarstället i veckan och har flyttat med hela jobbet. Det blev ett stort flyttlass vill jag lova! Idag fotograferade jag Lisette som jag ju fotograferat innan, hon bor faktiskt också här! Min snälla lillebror var med som fotoassistent och det blev helt underbart bra bilder! Det blev två olika teman idag.

Se fler bilder här

Sommarbröllop

4 juli 2009
Foto vid Viskan

Närmre 30 grader varmt, sol och dessa underbart fina människors Stora dag! Jag åkte ner till Seglora för att ta deras bröllopsporträtt. Först fotograferade vi vid Viskan men där fanns ingen skugga så vi åkte en kort bit och hamnade i deras väns trädgård. Där fanns ett helt fantastiskt träd - och skugga! Har haft en jättebra dag, dock lite väl varm men vi har fått så många fina bilder! Stort tack till min fotoassisterande Lisa som jobbade hårt med reflexskärmen :) Önskar paret all lycka!

Se fler bilder här

20-talsmöhippa

27 juni 2009


En av dagens bilder, 20-talstema


Gruppbild från dagens möhippa

Ännu en rolig möhippa i studion! Denna gång var det 20-talstema och brudens väninnor hade med sig riktigt coola grejer som rekvisita! Fler bilder kommer senare.

Se fler bilder här

Hemsida

26 juni 2009


Ett litet smakprov från min nya hemsida

Om ni undrar varför jag varit dålig på att uppdatera här så är det för att jag håller på med en ny hemsida! Och den börjar verkligen ta till sig nu! Det känns jättebra att få en ny hemsida som är riktigt programmerad. Och det bästa är att bloggen nu kan börja användas mer som en blogg! Jag har stora planer med annorlunda innehåll, mer fototips, dagboksinlägg och inte minst bilder. Det ser jag verkligen fram emot!

Bröllopsdags

24 juni 2009


Fnittrigt, härligt, underbart - så romantiskt! Det riktigt gnistrade mellan Kerstin och Jörgen som två timmar efter fotograferingen skulle komma att kalla varandra för äkta makar. Jag fick äran att fotografera deras bröllopsporträtt i studion och Louice gjorde Kerstins makeup. De är verkligen två helt underbara människor och jag önskar dem all lycka!

Se fler bilder här

Bröllopstider

18 juni 2009


Det märks verkligen att det är högsäsong för bröllop nu! Har fått väldigt många förfrågningar och bokningar på möhippor och för bröllopsfoto. Kul! Första bröllopsfotograferingen är nästa vecka och då ska vi ta fina porträtt i studion.

I övrigt är det fullt upp med redigering, skicka iväg bilder till kunder, boka in kunder i kalendern etc. Har som vanligt mycket på gång och de senaste projekten är en fotobok och en ny hemsida, hehe. Jag ger alltid 120% vid mina projekt och perfektionist som jag är så vet jag att detta kommer bli hur bra som helst. Berättar mer om detta allt eftersom.

Önskar Er en fin midsommarhelg!

Fotosession med Julia

14 juni 2009
Äntligen hittade vi en tid då alla kunde ses över en fotosession! Idag fotograferades vinnaren av vårtävlingen, Julia Petersson i studion. Det blev en fotosession med mycket apelsiner och tja, ni kommer att förstå sedan när bilderna kommer upp :)

Tycker också att Julias blogg är värt ett besök, där hon berättar om sitt liv som skådespelerska.

Se fler bilder här

Studentens lyckliga dagar

12 juni 2009Stort Grattis till de två studenterna jag fotat denna vecka!

Fototips - Måla med kameran!

7 juni 2009

Måla med kameran, hu? Det kan man väl inte göra? Johodå, med lite fantasi och kreativitet går det mesta! Är du fortfarande tveksam? Följ med mig ut i skogen :)

Det är stilla och fuktigt, solen har gått ner och mörkret börjar lägga sig. Klockan är 20.25 i slutet av maj månad. Jag befinner mig hos mina sysslingar i Halmstad och jag och Petronella är ute och promenerar med myggorna och den gamla, otroligt snälla goldenretrievern Molly. I en skogsdunge där ljuset knappt når in fastnar jag och kameran. Inte direkt ett ställe man letar efter i första taget, men oj så spännande det kan vara med dåliga ljusförhållanden!

| Slutartid: 1/2 sekund | Bländartal: F/5,7 | ISO: 500 | Brännvidd: 50mm |

Så, hitta ett ställe där det är dåligt med ljus (dvs. inte finns mycket ljus) och ställ in kameran på en lång slutartid. Slutartiden bestämmer du själv och beror lite på vilken effekt du vill få fram i bilden. Testa dig fram! Sedan rör du kameran som du vill: vertikalt, horisontellt, diagonalt eller i en båge (varför inte allt på en gång?) för att "måla" streck. Svårare än så är det inte! Praktiskt sett är det alltså en skakningsoskärpa i jordbävningsklass du orsakar. Du bryter mot alla fotoregler och skapar en målning där du valt rörelsen som uttryckssätt!

Du kan röra kameran precis hur du vill och hur mycket du vill. Vid bilden ovan rörde jag den vertikalt upp och ned två gånger och använde ganska små rörelser.Sitter du nu och tänker "men det här kan jag ju lika gärna göra i Photoshop" så har du delvis rätt för rent tekniskt sett går det bra - men är det inte roligare och mer konstnärligt att skapa detta manuellt redan vid fotograferingstillfället? Personligen tycker jag att det största arbetet bör göras när bilden tas, inte efteråt framför en dator. Det blir roligare så.


| Slutartid: 1/2 sekund | Bländartal: F/5,7 | ISO: 500 | Brännvidd: 50mm |

Det finns inga rätt och fel, du kan säkert utveckla den här fototekniken själv genom att experimentera och inspireras. Naturen bjuder på många olika färger, ljus och motiv, men du skulle lika gärna kunna måla din bild inomhus.

Lycka till med ditt skapande!

Bilder från Allum

6 juni 2009


Var idag och lämnade bilderna från förra helgen i Allums Information. Har gjort ett litet kollage av några av bilderna och som ni ser så var det människor i alla åldrar som blev fotograferade, jätteroligt tycker jag!


Hemma från Allum

1 juni 2009


Klicka på bilden för större format


Sambadans på Allum bredvid vår studio


Louice, dansare och Lisa00000000000000000000000Louice sminkbord


Söta rara Lisa sprang runt sambasminkad och delade ut reklamblad ihop med Sandra

Pjuh, hemma framför redigeringskärmen efter två väldigt roliga och hektiska jobbdagar på Allum! I lördags morse vid 7-tiden rullade en fullastad lastbil iväg till Allum med allt vi behövde för att bygga upp vår studio där. Vi har haft en kanonhelg med över 50 fotograferade och sminkade trots det helt underbara sommarvädret som helt plötsligt svepte över Göteborg. Inte direkt en helg då man känner sig lockad att gå till ett köpcenter. Men vi är så nöjda!

Ljuset i Allum var det märkligaste jag varit med om, allt blev en stor blandning mellan dagsljus, vitt blixtljus och gult takljus. Men fina bilder blev det och vi fick träffa så många trevliga människor! Ett Stort tack mina vänner Lisa och Sandra som hjälpte till med att dela ut reklamblad och allt annat som behövdes göras! På bilden nedan kan ni se vår studio, lägg märke till att den går på hjul. Riktigt finurligt ;)

Bilderna vi tog kommer upp inom kort!

Allum I MORGON!

29 maj 2009Nu i helgen 30-31 maj befinner sig jag och Louice på Allum.
Kom förbi och bli stylad och fotograferad - GRATIS!

Vi ses
Lördag 12-16
Söndag 12-16


Klicka här för att läsa!

Fotoutställning på Gustav Adolfs Torg

29 maj 2009

På Gustav Adolfs Torg arrangeras just nu en fotoutställning med temat "Cykelminnen, upptäck cykeln igen", där jag och ett antal andra yrkesfotografer visar upp några av våra bilder. Idag var det vernissage med jordgubbar i det underbara sommarvädret! Utställningen varar tills på fredag den 5 juni, släng gärna ett öga om du har vägarna förbi!
Klicka på bilderna för större format

Härlig sommarfotografering

20 maj 2009


Behind-The-Scenes-bild på Lois från dagens härliga sommarfotografering!


Se fler bilder här

STUDIO ALORA PÅ ALLUM!

16 maj 2009

Helgen 30-31 maj kommer STUDIO ALORA att befinna sig på ett stort köpcenter utanför Göteborg! Det här får ni bara inte missa. Vi kommer flytta hela vår studio till detta köpcenter och idag byggde jag och Louice ihop vår portabla studio. Det är verkligen tokmycket att ordna och mer info kommer under veckan, spännande spännande!


Vi ses 30-31 maj!

KÖPA EN BILD

Innehar F-skattsedel


Låt en av mina bilder pryda din vägg! Eller kanske blir den en fin present?
Jag erbjuder papperförstoringar och canvastavlor av hög kvalitet.

Matt eller blankt fotopapper:
13x18 cm = 100 kr
18x24 cm = 150 kr
20x30 cm = 200 kr
30x40 cm = 325 kr
40x50 cm = 400 kr

Priserna är inkl. moms och frakt.
För priser för canvastavlor, vänligen kontakta mig.


Ange vilken bild du önskar och namn på fotoalbumet. Ange också vilken storlek och om du vill ha bilden på matt eller blankt fotopapper.


ingalisafoto@gmail.com
Med reservation för ändringar
© Fotograf Inga-Lisa Lundqvist Adler

Vårtävling!

TÄVLING AVSLUTAD! Grattis Julia!


SÅ HÄR ÄR DU MED OCH TÄVLAR
* Skriv en kommentar till detta inlägg där du kortfattat berättar varför just du vill vinna denna tävling. Ange din blogg- och e-mailadress för att kunna delta i tävlingen (mailadressen är det bara jag som kan se). Har du ingen blogg går det bra ifall du är medlem på Bilddagboken.se.
* Jag skickar en bild till dig i ett mail. Bilden visar att du är med i min tävling och du lägger upp den på din blogg och länkar till min blogg.

Regler
Mycket enkelt - följ anvisningarna ovan så är du med och tävlar!
Tänk på att fotograferingen sker i Göteborg och vi står ej för ev. resekostnader.
Vinnaren koras och kontaktas den 15 maj kl. 16.00. Beslut om vinnare kan ej överklagas.

Se Kyssjohannas underbara smycken här.

Lycka till!


Kanonerbjudande!

23 februari 2009

Idag presenterar jag mina "Special Days" som så många efterfrågat! Listan med de utvalda dagarna uppdateras kontinuerligt och ni hittar den här.


Ett HJÄRTLIGT erbjudande!
KONTAKT & BOKNING
ingalisafoto@gmail.com
0735-709956

Docksöt

9 maj 2009


Modell: Elin | Makeup&Hår: Emilie | Foto: JagHur blir det när en makeupartist, en fotograf och en modell kvällen innan fotograferings-morgonen behöver ändra alla planer? Jo, då slår man ihop sina tre idéfulla huvuden och kommer på något nytt tillsammans istället för att inte ses alls. Emilie gjorde en väldigt neutral sminkning och satte upp Elins hår jättefint. Vi började fota utomhus bland blommor men det dröjde inte länge förrän regnet hällde ner. Plötsligt satt det en underbart vacker docka från en annan tid i min soffa på andra våning.

Vi skulle egentligen ha fotat en designers kläder idag, men den fotograferingen blev framflyttad och komiskt nog lånade vi istället hem kläder från en secondhandbutik till dagens fotografering.


(klicka för större bild)

Älskar när man är så kreativa tillsammans! Kanonbra jobbat idag tjejer. :)

Jag i tidningen

7 maj 2009

Förra veckan kom Partille Tidning till studion och intervjuade mig och Louice. Idag är vi med i tidningen. Trevlig läsning!
Klicka här för att läsa!


Pojkvännen har tagit bilden ovan

Idag var jag också på min gamla gymnaseiskola och satte upp en utställning samt höll ett föredag om min väg till att bli fotograf. Känns jättekul att kunna inspirera andra och jag fick fin respons från elever som kom förbi. Utställningen sitter uppe i ca en månad.


Min vän Lisa hjälpte mig att sätta upp allt

Om en timme befinner jag mig i Bergums Kyrka där jag ska fotografera konfirmander, så nu ska jag packa och förbereda mig!

Ha en trevlig eftermiddag!

Möhippa

2 maj 2009


Lite skeptisk är man allt ;P


Så vacker! Vi hade både morgongåva- och modetema.

Så var det lördag och ännu en möhippa, superkul! Det är alltid roligt med möhippor, man träffar så mycket folk som är på gott humör och det är alltid lika kul att se den blivande brudens reaktion när hon får veta vad som ska hända henne. Idag var Veronica med vänninor hos oss i studion. Jättego tjej! Liksom de flesta andra var hon skeptisk till "det här med att bli stylad", och liksom alla andra blev hon helnöjd :)

Innan möhippan gjorde vi ett jobb åt Tynnereds Församling där tre konfirmander blev stylade och fotograferade. Bilderna kommer bla publiceras i församlingens informationsblad. Riktigt trevliga människor, och fina bilder blev det!

Fotografering åt Kyssjohanna

Fotografering åt Kyssjohanna
30 april 2009

Äntligen fick jag fotograferat Elin igen och denna gång blev det fotografering av Kyssjohannas ursnygga smycken! Som alltid gjorde Louice en skitsnygg styling och Elin var lika duktig som vanligt. Louice spelade också in ett litet videoklipp där jag fotograferar, ska se om jag kan få tag på det och lägga upp det här!

Innan stylingen var Partille Tidning på besök och intervjuade mig och Louice. Ni som kan - håll utkik efter oss i tidningen på torsdag nästa vecka! :)


Vackra Elin i ljuset vid sminkbordet


Vi körde två teman idag, ett lite "skolflicka"-inspirerat..


..och ett påsk/vår-inspirerat. Kransen gjorde Louice och det är även hon som tagit denna bild.Kreativitet

26 april 2009


Louice blivande header på sin makeupartisthemsida


Louice gör i ordning

Käraste Elin blev tyvärr sjuk idag och därför blev det ingen fotografering med henne. Men jag och Louice hängde inte läpp för det utan satt i studion passade på att fixa lite saker. Vi byggde på Louice hemsida, kollade igenom kunders bilder, spelade in några roliga videoklipp, gick till ICA och köpte kycklinggrillspett och kanelbullar som vi satt och mumsade på. Sedan fick jag idén att jag skulle ta en bild till Louice header på hemsidan. Jag bad Louice att packa ner lite av sitt smink och så tog vi bilen till ett grönområde nära studion. Vi tittade ut miljöer för modellfotograferingar och riggade upp en liten fotografering där jag bla tog bilden nedan.Ni missar väl inte min och Louice vårtävling?

Jättekul möhippa!

25 april 2009


Louice gör goa Simone fin i håret | Foto: Jag


Hela tjejgänget samlat | Foto: Jag

Hennes vänninor kidnappade henne i morse och de åkte ända från Skara (3 timmars resa) för att komma till oss idag. Hon hade haft ögonbindel på sig under hela resan. Simone, som den blivande bruden heter, var hur go som helst och bjöd verkligen på sig själv. Hon blev sminkad, hårstylad och fotograferad som en riktig modell. Hon sa att det var något hon hade velat göra länge och blev därför jätteglad när vi berättade vad vi skulle göra med henne. :) Hon hade jättekul när hon stod framför min kamera och hon tyckte om bilderna väldigt mycket. Hennes vänninor var ett riktigt trevligt gäng, de hade med jordgubbar och skumpa och verkade ha mycket trevligt. Simone blev så nöjd med sminket att hon anlitat Louice som bröllopssminkös. Jättekul tycker jag! Bilderna vi tog får ni se när Simone har valt ut de hon vill ha.

Se fler bilder här

Två fotosessioner

24 april 2009

Foto: Michael

Jag fotograferar Victoria________________Louice lägger håret fint på Victoria


En bild från dagen | Foto: Jag


Michael i studion i tisdags | Foto: Jag

Det är så fantastiskt vackert ute! Idag träffade jag Michael och Victoria igen och det blev en fotografering i skogen. De är ett trevligt par med en ganska egen stil och smak, spännande! Skogen var så himla vacker i grönskan och där fanns vitsippor. Vill dit och fota igen med en gång!

Fullspäckad vecka!

21 april 2009

Tiden bara rinner iväg! Nu har vitsipporna kommit och gräset börjar bli grönt. Vinden känns varm och fåglarna kvittrar. Våren är här! Visst får man ett slags energikick såhär in på vårkanten?

Idag är det tisdag och jag har en intensiv men rolig vecka framför mig med mycket redigeringsjobb och fyra fotograferingar. Idag hade jag två kunder i studion som hade beställt varsitt Lyxpaket och de hade med sig en gitarr, synth och mick. Kul med rekvisita!

Har även varit iväg en sväng in till stan och hämtat smycken hos Kyssjohanna till två fotograferingar jag kommer att ha med superduktiga Elin. På söndag ska vi fotografera under en ladugård och temat är bröllop och jag vet att det kommer bli hur fint som helst! Nästa vecka ska vi träffas igen och denna gång ska vi fota smycken för en reklamkampanj åt Kyssjohanna.

Fick bland annat med mig ett sött halsband från Q-Pot, ett snyggt Disney Couture-armband och ett underbart diadem med rosette från Kamilla Antonio. Beställer du ett Modell För En Dag-paket hos mig så får du för 50:- extra låna smycken från Kyssjohanna till Din fotosession!

Nu behöver jag lämna bloggen för idag och övergå till mailboxen, där väntar många förfrågningar att svara på. Ha en underbar vårvecka, vi hörs!

Inga-Lisa

Glad Påsk!

12 april 2009


Foto taget med mormor Stinas kompaktkamera

Så var det dags för påskhelg och fyra dagars ledigt! Men jag har faktiskt inte lyckats hålla mig borta från varken jobbmail eller bilder, haha! Har många fotograferingar att gå igenom och det är så kul att titta på bilderna och få höra vilka kunden har som favoriter. Har tagit ovanligt många fina bilder de tre senaste veckorna och jag ser fram emot att publicera dem här på bloggen! Så länge får ni ha en underbar påskhelg!
Inga-Lisa

Sminkfotografering

5 april 2009


Modell: Xenia | Makeup & Hår: Louice | Foto: Jag

Min duktiga makeupartist Louice Magnusson har alltid så spännande idéer! Hon bad mig plåta en styling för hennes portfolio och givetvis ville jag det. Xenia, en rysk tjej som Louice kontaktat, ställde upp som modell. Hon var verkligen duktig på att posera och jag tycker att hon passar riktigt bra i den stylingen. Och jag måste säga att denna styling är något utöver det vanliga! Jag älskar Louice kreativa smink- och hårstylingar. Bra jobbat idag tjejer! :)

Se fler bilder här

Möhippa i studion

4 april 2009

Idag kom ett gäng glada möhippatjejer över till studion! Den blivande bruden blev sminkad, fin i håret och sedan fotograferad. Vi tog vackra, sensuella bilder i svartvitt som ska ges till den blivande maken i en blackbox. Kul idé!

Söta Jessica

28 mars 2009


Modell: Jessica | Makeup & Hår: Emilie | Foto: Jag

Söta Jessica, endast tretton år gammal med tankar på att bli modell, kom hit idag och för att göra sin första fotosession. Emilie sminkade och fixade håret på ett naturligt och jättefint sätt. Vi fotograferade först vid forsen i två olika outfits. Det var jättekallt för Jessica och hon var så duktig! Sedan begav vi oss in i värmen och fotade i en tredje outfit på min glasveranda. Jag har haft en toppendag och det var kul att få stötta Jessica i sin första fotosession! Fler bilder kommer när Jessica har valt ut sina favoriter.

Se fler bilder här

Speciell parfotografering

21 mars 2009Joakim och Isabella, ett dövt par med en jättefin kärlek till varandra! Det var rörande att se dem tillsammans, så himla söta och glada. De kom hit idag och blev fotograferade tillsammans i skogen och även vid forsen. Så tyst och vackert, pussar och leenden. Kroppsspråket säger allt. Fler bilder kommer när de har valt ut sina favoriter.
Se fler bilder här

Samarbete med smyckesaffär

15 mars 2009

Jag och Louice, STUDIO AVANCE, har nyligen startat samarbete med en underbar smyckesaffär i Göteborg som heter Kyssjohanna. Deras smycken kommer finnas med i våra modell-för-en-dag-paket, jättekul! En ny sommar/vårprislista är också att vänta och ni kan se fram emot många roliga erbjudanden! Kolla in deras grymt snygga smycken på www.kyssjohanna.se.


I helgen är det parfotografering och jag håller just nu på att redigera Lisettes snygga bilder. Riktigt fräscha och färglada bilder som piggar upp nu in på vårkanten!Tjejkväll i studion!

8 mars 2009


Internationella Kvinnodagen och elva goa tjejer kom till studion för att vara med på vår tjejkväll! En riktigt fullspäckad kväll där vi pratade om verkligheten i modebranschen. Vi pratade om ideal, om hur modeller sminkas och bilderna sedan redigeras för att de ska se "perfekta" ut. Dessutom blev tjejerna själva sminkade och fick testa på att vara modell fast på ett mer hälsosamt och naturligt sätt. Syftet med kvällen var att stärka unga tjejers självkänsla och givetvis ha kul, och jag tycker verkligen att vi lyckades. Har fått så mycket bra respons från tjejerna som var med och det riktigt värmer i hjärtat. Platserna på tjejkvällen tog slut på 2½ dagar och för er som inte fick en plats denna gång så kan jag lova att det kommer fler tjejkvällar! :)

Ett Stort tack till Elin som kom och berättade om sina erfarenheter.

Fotosession med Lisette

7 mars 2009


Modell: Lisette | Smink & Hår: Louice | Foto: Jag

Idag träffade jag denna härliga tjej! Lisette heter hon och kom till vår studio för att fotograferas i sin balklänning och desstuom göra en fashionplåtning. Louice gjorde en riktigt fräsch styling och vi tog riktigt snygga bilder! Nu ska jag titta igenom alla bilderna och sedan väntar lite redigeringsjobb. Och i morgon på Internationella Kvinnodagen är det fullt ös i studion då 15 tjejer kommer för att vara med på vår tjejkväll!

Se fler bilder här

Modell för en dag?

27 februari 2009

Göteborg svämmar över av de två stora studiokedjornas reklamaffischer som verkar finnas överallt. Stora affischer prydde spårvagnen jag åkte hem med häromdagen. Visst blir man lockad av deras marknadsföring och allt verkar så bra, men jag har fått så många mail från besvikna och missnöjda tjejer som unnat sig ett Modell-För-En-Dag-paket hos dem. De upplever miljön som väldigt hektisk och bilderna blir inte som de hade tänkt sig. Sminkningen görs snabbt utan att lyssna på kundens önskemål. Många klagar också på att priset blir väsentligt mycket högre i slutändan än vad de hade förväntat sig.

Men jag är inte särskilt förvånad. Givetvis kan man inte dra alla studios över en kant och jag har aldrig arbetat på en stor, känd studio. Däremot har jag hört en del genom andra fotografer och även makeupartister som har jobbat på sådana ställen. De har berättat att de sällan blir helt nöjda med sitt arbete då kunden slussas mellan de olika "stationerna" på studion. Makeupartisten hinner inte sminka klart förrän det är dags för fotografering. Kunden kommer då till en stressad fotograf som inte tar hänsyn till önskemål och inte hinner justera och experimentera. Därför ser alla bilder likadana ut. Jag hörde också genom en av makeupartistena i mitt kontaktnät att inte ens penslar och dylikt rengörs mellan kunderna. Det är skrämmande och ohygieniskt.

Minns ni denna tävlingen som jag och min makeupartist hade för ett tag sedan där man kunde vinna just ett Modell-För-En-Dag-paket hos oss i vår studio? För att vinna skulle man skicka in en kort text där man motiverade varför just man skulle vinna. Nästan hälften av alla bidrag som kom in var från besvikna tjejer som köpt sig ett sådant paket på en större studio med feta reklamaffischer. Intressanta fakta, om jag får säga det själv.Välkommen till vår lilla mysiga studio!
Hos oss får du ett personligt bemötande och
vi blir GLADA över att höra Dina önskemål.

Fototips - Fotografera i fönsterljus

22 februari 2009

Många tror att det krävs en avancerad studio eller extern blixt för att lyckas med ljuset när man fotograferar inomhus. Men varför inte använda det befintliga (naturliga) ljuset som redan finns? Jag personligen tycker att det befintliga ljuset är det bästa som finns. Det blir mer känsla i bilderna och man kan göra mycket mer.

För att utnyttja det befintliga ljuset inomhus placerar du ditt motiv vid ett fönster. På bilden nedan har jag varit min egen modell och tagit självporträtt. Välj ett fönster utan direkt solljus för att få ett mjukt, svepande ljus. Ju smutsigare fönstret är, desto mer diffuserat och mjukare blir ljuset. Har du bara fönster med direkt solljus att välja mellan, eller vill ha ännu mjukare ljus, så kan du hänga upp ett tunt tyg (halvgenomskinliga gardiner funkar jättebra).

SJÄLVPORTRÄTT | Slutartid: 1/100 sekund | Bländartal: F/2,5 | ISO: 100 | Brännvidd: 50mm |

När du har hittat ditt fönster är det dags att placera motivet. Jag placerade mig själv vid det vita krysset som jag ritat ut nedan (ursäkta mina något sämre kunskaper i Paint). Den stora vita rutan ska föreställa mitt fönster och den svarta lilla lådan är där jag höll min kamera med handen. Den grå linjen visar hur ljuset föll in i mitt rum. Noterna att jag inte befinner mig i centrum av ljusflödet utan snarare i dess ytterområde. De mörkröda tapeterna i mitt rum gjorde den mörka bakgrunden möjlig medan mer ljus träffade mitt ansikte.Hade jag haft meterlånga armar eller kunnat använda ett stativ hade jag placerat kameran i fönstrets vänstra sida, riktad snett in mot rummet där jag placerat mig själv. Ju längre motivet är från ljuskällan (fönstret), desto mjukare och mer omsvepande ljus runt motivet.

SJÄLVPORTRÄTT | Slutartid: 1/50 sekund | Bländartal: F/2,8 | ISO: 100 | Brännvidd: 50mm |

Experimentera dig fram med ljus, vinklar, avstånd, kamerainställningar osv. tills du hittar något som du gillar! Gör det enklare för dig själv och få mer kontroll genom att låna en kompis att ha som modell. Ska du ta självporträtt som jag har gjort så rekommenderar jag att använda stativ eller ställa kameran någonstans. Då slipper du kramp i armen och avklippta ögon. Lycka till!Fotosession med Sofia

13 februari 2009
I en snöpudrad skog med värmande sol, där hittar man Sofia som jag träffade och fotograferade idag. Hon är en riktig skogsmänniska och vad passar då inte bättre än en fotosession i skogen? Dessutom är hon själv fotointresserad och fick en liten fotolektion av mig. Kul!

Fotosession med Elin

4 februari 2009


Modell: Elin | Makeup & Hår: Louice | Foto: Jag

Wow, Louice styling som hon gjorde idag på Elin blev verkligen urhäftig! Jag älskar den! Elin som jobbar på en modellagentur i Stockholm kontaktade mig för ett tag och ville göra en fotosession. Idag träffades vi i studion och hade verkligen en toppensession tillsammans! Och om Du vill vara modell för en dag så ska du kika här!

Se fler bilder här

Vinnaren är korad!

20 januari 2009

STORT GRATTIS TATIANA som vann tävlingen om ett modell-för-en-dag-paket! Hennes vinnande tävlingsbidrag kan ni se här. Tack alla som var med! Det kommer fler tävlingar :)

Sista chansen för att vinna!

19 januari 2009

Idag är det sista dagen för att skicka in bidrag till tävlingen om ett modell för en dag paket! Vi har fått in många bidrag och det kommer inte vara lätt att välja en bland alla! Håll utkik här på bloggen i morgon, då vinnaren koras :)

Fotosession med Lisa

12 januari 2009

Ännu en heldag i fotostudion! Denna gång tillsammans med Louice och underbara Lisa som kom till oss för att fotograferas i sin balklänning. Louice gjorde en riktigt fin sminkning som matchade Lisas häftiga rosa klänning. Hon fixade även en fin håruppsättning med Lisas korta hår. Lisa är så vacker! Bilderna strax nedan kan man se som en "före" och- "efter"-bild. Vanlig takbelysning användes till vänster bild.

.

Fotografering för SPORTAB

11 januari 2009

Har haft en heldag i fotostudion med Louice och Fredrik! Vi plåtade en massa kläder åt SPORTAB, ett företag som säljer sportartiklar. Det blev en himla massa bilder! Ni kommer att kunna se dem på deras hemsida och i skyltfönstret. Jag hojtar till när :) Känns väldigt kul och spännande.


Djup koncentration när Fredrik blir stylad av Louice! :)

Inga-Lisa Svarar


Klicka på "Kommentera" för att ställa din fråga


Jag skulle vilja praktisera hos dig?
Tyvärr kan jag inte erbjuda en bra praktikplats då jag studerar på universitet under hösten 2009 samtidigt som jag driver företaget. Så svaret är nej, tråkigt nog så går det inte även om jag gärna hade velat!

Kan jag vara din fotoassistent?
Det är alltid bra med en fotoassistent som hjälper till under fotograferingar. Jag har redan några som brukar ställa upp, men är glad om det finns fler som vill. Om du är intresserad så ber jag dig skicka ett mail till mig där du berättar lite om dig själv.

Har du gått någon utbildning?
Jag är helt självlärd och har lärt mig genom att fota, fota och fota! :) Övning ger färdighet, som man säger. Jag läste Fotografisk Bild A och B på gymnasiet men eftersom mitt fotointresse föddes innan dess så kunde jag det mesta som kurserna skulle lära oss. Däremot fick jag lära mig om att fotografera analogt och om fotografins historia, vilket var väldigt kul och intressant!

Kommer du till Stockholm någon gång?
Absolut! Jag gör en del fotoresor till Stockholm då och då och nästkommande blir troligtvis till våren 2010 och då kommer jag och makeupartist Louice Magnusson att resa tillsammans. Skriv gärna upp dig på vår "Studio Alora in Sthlm"-lista genom att skicka ditt namn, adress och telefonnr till mig. Då kontaktar vi dig när vi bestämt datum att komma.

Åh vilka vackra miljöer! Var någonstans gör du dina utomhusfotograferingar?
De flesta sker i naturen runt mina föräldrars bostad i Olofstorp, 20 minuter utanför Göteborg.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa ny kamera?
Oj, väldigt mycket tycker jag! Kortfattat är det bra att fråga sig själv: Vad ska jag ha kameran till? Vad har jag för behov? Vilken prisklass tänker jag mig? Vilka objektiv passar? Men kom alltid ihåg att det inte är kameran som gör bilden bra, utan du.

Redigerar du dina bilder?
Ja, det finns nog ingen fotograf som inte gör det! Däremot gör jag inga stora förändringar utan använder mig nästan enbart av "Kurvor" för att göra korrigeringar. Kan även använda Skärpa eller Oskärpa och ibland göra foton svartvita. Tidigare beskar jag alltid alla mina bilder men detta har jag faktiskt slutat med! Tror det beror på en ökad medvetenhet vid fotograferingstillfället.

Hur länge har du fotograferat?
Jag fick en liten kompaktkamera i present på min födelsedag år 2007 och det var väl då intresset föddes, så 2½ år kan man väl säga!

Vad har du för kamera?
Jag jobbar med en Canon EOS 5d och är mycket nöjd!

Jag vill bli fotograf. Har du något tips på bra utbildning?
Nej tyvärr har jag inget bra tips eftersom jag själv aldrig studerat till fotograf. Sedan beror det helt och hållet vad för "typ" av fotograf du vill bli, vissa skolor är inriktade på t ex konstfoto eller reklam så vilken skola som är bra är väldigt individuellt. Men jag har varit på besök på Fotohögskolan i Göteborg och den är helt klart värd att kolla in ;)

När startade du ditt företag? Jobbar du som fotograf på heltid?
Företaget startade jag i början av december 2008 och jag arbetade på heltid fram tills september 2009, då jag började plugga på universitet. Så nu jobbar jag mindre även om jag fortfarande nästan jobbar heltid, haha! Det är galet svårt att hålla sig borta. Jag jobbar ju som fotograf även när jag inte fotograferar, man har ju alltid en massa jobb framför datorn t ex.

Tips på objektivvård

10 januari 2009

Idag tänkte jag ge några enkla tips på hur ni kan skydda era objektiv/linser från skador, damm, smuts och repor! Och hur ni kan fixa den billigaste skadeförsäkringen.


LINSRENGÖRING
Här har vi ett linsrengöringskit som jag tycker är himla bra när man ska göra rent linsen. Vi har en putsduk, en rengöringsvätska som är speciellt framtagen för optiska ytor och en blåsbälg med borste. Först blåser du linsen fri från damm med blåsbälgsborsten, sedan tar du 1-2 droppar vätska på putsduken. Cirkulera runt lite försiktigt på linsen och smuts och fett försvinner. Ditt objektiv glänser ;) Mer effektivt och skonsammare än att bara använda en torr putsduk! Finns att köpa i de flesta fotoaffärer för ca 100-250 kr skulle jag tro.


(klicka för större bild)
UV-FILTER
Den absolut billigaste försäkringen du kan ha för ditt objektiv! Ett UV-filter är ett neutralt filter av glas som man skruvar fast på objektivet. Det skyddar ditt objektiv från stötar, repor och smuts. Förhoppningsvis går bara filtret sönder när du tappar kameran i golvet, och inte själva objektivglaset. Så får du en skada - byt filter för några hundra kronor istället för optik för några tusen! Dessutom tar det bort ultraviolett strålning, vilket ska ge renare färger och mindre diseffekt. Det första jag gör när jag köper nytt objektiv är att skruva på ett UV-filter.


(klicka för större bild)
MOTLJUSSKYDD
Ett motljusskydd sätts också fast på objektivet. Det skärmar av ljus som kommer snett in mot objektivet vilket ska förbättra bildkvaliteten, men personligen tycker jag att det fungerar bättre som linsskydd (vill du skärma av ljus, håll upp en keps eller annat istället, mer effektivt). Motljusskyddet skyddar en del mot regn, smuts och repor. Speciellt bra tycker jag det är när man fotograferar djur som ofta tycker om att gå rätt in i kameran och sätta nosavtryck på min nyligen rengjorda lins :P Då kan motljusskyddet fungera som ett litet "stopp". Också bra när man t ex har kameran hängandes över axeln, då kan det förhindra att objektivglaset skrapas mot en vägg eller dylikt. Kom ihåg att alltid ha på objektivlocket när du inte använder kameran!

Ett tips på ställe som säljer prisvärda kameratillbehör är www.tvspelsweb.se.

Börjar året med litet fototips!

1 januari 2009

Första dagen på det nya året och jag tänkte ge er ett litet "fototips". Spegelvänd dina bilder! Man kan hitta hur många häftiga mönster som helst. Jag själv är mycket förtjust i att spegelvända träd och annat med mycket detaljer. Blir lika fascinerad varje gång! Jag har tex spegelvänt en bild som jag tog på Lois somras, där tanken är att sanden som hon slänger iväg ska se ut som en fågel som hon släpper fri. Så börja experimentera med era bilder och se vad ni hittar i dem!

Spännande va ;)
Gott nytt år!

31 december 2008

Känns så härligt med ett nytt år, nya krafter, nya idéer. Idéer är verkligen något jag har mycket av! Hoppas på att kunna publicera dem här snart. :) Kan avslöja att det kommer hända mycket saker med bloggen, den kommer att bli mer omfattande och fler bilder kommer att laddas upp! Funderar även på att visa alla kommentarer jag får publikt, kanske skulle vara kul att kunna se vad andra skriver till mig? Ni får gärna ge mig era åsikter!

Ser fram emot ett nytt år tillsammans med er och många fina bilder!

Inga-Lisa

Modellfoto

30 december 2008


Vilken rolig kväll jag har haft! William, en kille från en modellagentur i Norge, kom över till studion för en fotosession. Louice sminkade och fixade hans hår och jag tog bilder till hans portfolio. Riktigt roligt att ha en manlig modell, det händer ju inte så ofta.

Se fler bilder här

TÄVLING!

28 december 2008

Jag och Makeupartist Louice Magnusson arrangerar en tävling tillsammans!
ingalisa_foto@hotmail.comPrislista 2009

27 december 2008Nu är prislistan för år 2009 släppt! Några paketpriser har sänkts, andra har höjts och vissa paketinnehåll har ändrats. Har även nya priser för motivtavlor. Massa roliga nyheter att spana in!

Yarnart - Resa nr.2

23 december 2008Jag kom igårkväll hem från Stockholm och har nu varit iväg på min andra Yarnartresa. Vi har haft tre fotosessioner och min syssling Lois har varit med som assistent, tusen tack för det! Vi hade det lika trevligt som förra gången och två klädplagg är nu fotade och klara. Vi höll till i Vita Bergsparken och på ett annat ställe som jag inte minns namnet på, en vik på Söder där träd går ut i vattnet. Jättefint ställe! Lägger upp en av testbilderna vi tog. De "riktiga" bilderna får ni se på utställningen. :)

Studiofotografering

18 december 2008

Jag blev i veckan kontaktad av makeupartist Louice Magnusson som sökte en fotograf att samarbeta med. Idag träffades vi i hennes foto-och makeupstudio för att ha möte och det är nu bestämt att vi ska jobba tillsammans när det gäller Modell-För-En-Dag-paket! Det innebär att jag som fotograf dessutom kan erbjuda er studiofotografering. Toppen!

Välgörenhet

11 december 2008

Idag ringde jag till SOS-barnbyar angående en auktion som jag tänkt starta. De tyckte att det var en bra idé så nu ligger auktionen uppe på tradera. Läs mer här och buda högt!

Fotosession och intervju i ett

7 december 2008


En urgullig tjej, Jessica har varit hos mig idag och blivit fotograferad. Hon var även här för att göra en intervju med mig som hon ska bidra med i skolans tidning. Det märktes verkligen att Jessica gillar att stå framför kameran, hon har en härlig energi och egna idéer. Vi höll till i skogen och tog flera olika bilder, några mer drömska, några med mer attityd. Förhoppningsvis kommer vi ha en till fotosession tillsammans, vi har redan bestämt tema och tror att det kan bli jättesnyggt.

Se fler bilder här

Intervju med Lerums Tidning

4 december 2008

Lerums Tidning publicerade idag en artikel med min vinnarbild! Det känns väldigt roligt att piratseglarskolan blir uppmärksammad i och med min bild som utsetts till "Årets Seglarskolebild". Jag är ju också instruktör vid Lerums Seglarskola och det är en fin ungdomsverksamhet som är värd all utmärkelse!


Jag vann "Årets Segalarskolebild"

24 november 2008

Klicka på bilden för större format.


Idag fick jag veta att jag vunnit Svenska Seglarförbundets nationella fototävlning för "Årets Seglarskolebild". Så himla roligt! Min bild har visats under "Mästarnas Mästare"-mötet i Stockholm där Sveriges bästa seglare samlades för att kora årets "mästarnas mästare". Bilden kommer också att publiceras i nästa nummer av Sveriges största seglingstidning "Segling" och troligtvis i Lerums Tidning också.

Underbar fotografering

22 november 2008


Idag hade jag en helt underbar fotosession med två otroligt trevliga tjejer. Jag fotograferade systarna Lisa och Agnes som utnyttjade mitt julklappserbjudande <- Klicka! Vi var ute i mer än två timmar och tog både syskonporträtt, enskilda porträtt och hann dessutom med ett klädombyte. Det har varit fint väder idag och det finns snöpuder här och där, så fint!

Ha en trevlig helg!
Se fler bilder här

Nya, spännande idéer!

18 november 2008

Har under de senaste veckorna gått och grubblat över flera nya idéer jag haft. Vad jag nu har tänkt ut får ni reda på innan årsskiftet! Minst två idéer kan jag lova er och kan avslöja att det kommer att presenteras ett nytt och häftigt paketerbjudande bland annat. Tror det kommer bli superbra!

En vacker bild till er i höstens ruskväder! Klicka för större bild.

5 favoriter

16 november 2008

Nu finns fem av mina favoritbilder i min portfolio på Modellbilder.se. Titta gärna!
Klicka på bilden nedan för att komma till min portfolio på Modellbilder.se


Förresten så blev fotosessionen jag skulle haft idag hastigt framflyttad. Så det finns en sista-minuten-tid med mig idag kl. 15.00, 20% rabatt ges och det är först till kvarn som gäller.
Önskar er en trevlig söndag!

Nya ramar

14 november 2008

Idag var jag iväg och inhandlade ett gäng nya och fina (och klassiska) fotoramar! Så nu finns det nya ramar att välja mellan för den som vill ha inramning av sin bild.
Tips! Se mitt julklappserbjudande <- Klicka!
SOS-barnbyar
JULKLAPPSERBJUDANDE
Vet du någon som skulle tycka att det var roligt att få vara modell för en dag?
Eller kanske vill du ha fina bilder på dig själv att ge bort i julklapp?


PRESENTKORT
Ge bort en fotosession i julklapp och den fotograferade får 3 extra förstoringar!
~ 2st 13x18cm och 1st 20x30cm ~
Dessa fås oavsett om fotosessionspaketet du beställer redan innehåller förstoringar eller inte. Mina paket och priser hittar du här. Kontakta mig för mer information: ingalisafoto@gmail.com

JULKLAPPSBILDER
Att ge bort fina bilder på sig själv i julklapp brukar vara mycket uppskattat bland ens nära och kära. Boka din fotosession och få 3 extra förstoringar!
~ 2st 13x18cm och 1st 20x30cm ~
Dessa fås oavsett om fotosessionspaketet du beställer redan innehåller förstoringar eller inte. Önska fotograferingsdatum senast 1/12 för garanterad leverans till julafton, först till kvarn!
Mina paket och priser hittar du här. Kontakta mig för mer information: ingalisafoto@gmail.com

Yarnart - Behind the scenes

2 november 2008

Foto: Gabrielle
(..som också råkade vara i Vita Bergsparken idag! Tack för bilden!)


Denna dag har varit fullspäckad med fotografering åt Yarnart! Bilderna vi tog idag får ni se på utställningen.

Fotosession i Vitabergsparken

1 november 2008


Idag hade jag min yngsta modell någonsin, 14-åriga Gabrielle! Oj vilken gullig tjej, och så lite blyg :) Vi fotograferade i Vita Bergsparken här i Stockholm och Gabrielle var så duktig! Och stort tack till Amanda som var med som assistent. Jag hade det toppen. Och vilken härlig vinterdag det har varit förresten! Här har varit minusgrader men ändå inte så kallt tack vare solen. En bra start på november! Dessutom hade jag och Amanda en Yarnart-fotosession tillsammans i eftermiddagsljuset.

Se fler bilder här

Yarnart - The very first day!

31 oktober 2008

Idag träffade jag Amanda och Maja här i lägenheten i Stockholm, tjejerna bakom det konstnärliga stickprojektet Yarnart. De tillverkar kläder i ett konstnärligt och inspirerande syfte och vill även framhäva konsten med bilder. De stickar kläderna och vill att de tar form i och av naturen genom bilder. Jag har blivit erbjuden att fotografera åt dem och deras projekt och idag träffades vi för att ha möte. Efter tre timmars intensivt och roligt diskuterande gick vi ut och tog några bilder. Så härligt att vi har kommit igång nu, även om de bilderna kanske inte blir en del av slutprodukten. Jag fick ju såklart också se deras stickade kläder och jag måste säga att jag är grymt imponerad!

Projektet avslutas med utställning och inga av mina Yarnart-foton kommer att visas innan dess, tyvärr! :P Men håll utkik efter behind-the-scenes-bilder som kan komma upp då och då!

Framme i Stockholm!

29 oktober 2008Kom fram till Stockholm i måndags och har nu installerat mig i min fasters lägenhet. Här var ett fantastiskt ljus igår eftermiddags och jag satte mig i fönstret och fotade gatan här utanför.

Det finns några lediga fotograferingstider kvar med mig i Sthlm fram tills 6/11!
Hör av dig till mig om du är intresserad. ingalisa_foto@hotmail.com

Vi hörs! *Jag har jättemånga fina bilder att lägga upp* Kramar!

Barn + Djur = Utmaning!

25 oktober 2008Idag fick jag en rolig utmaning, nämnligen att fota barn med djur. Barnens mamma träffade på mig när jag var ute med kameran och frågade om jag kunde fota hennes barn och deras hästar någon gång. Idag träffades vi för en fotosession och det var verkligen jättekul! Den ena hästen ville inte alls samarbeta och det var faktiskt roligt, även om det var jobbigt. Låter ju inte särskilt logiskt, men så var det! Vi fick några guldkorn och mamman och pappan har gett mig en massa beröm. Det värmer jättemycket!

Se fler bilder här

Syskonfotografering

19 oktober 2008


Idag fotograferade jag det härliga syskonparet Sofie och Johanna! De är - som de själva sa - verkligen sina raka motsatser. Vi höll till i en skogsdunge med höstens alla färger och ett fint ljus. Bilder kommer upp här när de har valt ut sina favoriter. Väntar med spänning!

Se fler bilder här

Fotografering i Stockholm

17 oktober 2008

Den 27 oktober - 6 november kommer jag att fotografera i STOCKHOLM!

Ni som befinner er i trakten - VÄLKOMNA ATT BOKA TID FÖR FOTOGRAFERING!

Ny fotosession-prislista!

12 oktober 2008

Ikväll presenterades min nya fotosession-prislista inför HÖSTEN 2008!
Flera nya och roliga, prisvärda paket att välja mellan.


Jag blir så glad

10 oktober 2008


Idag fick Emelie som jag träffade i veckan en CD-skiva med bilder att välja mellan. Jag fotade hennes häst och det blev också några bilder där hon var med. Nu ikväll, för bara 10 minuter sedan, fick jag detta sms från henne:

”Bilderna blev sjukt j*vla bra.. Jag fick gåshud.. Hehe.
Vi hörs av, ska bestämma mig vilka bilder jag ska ha!! Svårt.”

Jag blir alldeles varm inombords och sitter här med ett stort leende. Det är otroligt härligt att höra att det jag gör är så uppskattat.

Nu önskar jag Emelie lycka till med att välja bilder! Vi hörs.

P.S Emelie har gett mig tillstånd att publicera hennes sms.
Se fler bilder här

Bild publicerad

1 oktober 2008


Svenska Seglarförbundet ville ha bilder av mig och nu finns en publicerad på deras förstasida!

Fotojobb, pjuh!

28 september 2008
Hej!

Har just avslutat helgens fotojobb åt Lerums Segelsällskap. De har arrangerat LAG-SM nu under två dagar och jag har varit anlitad som fotograf. Ca 150 båtar (deltagare) har fotograferats och ungefär 70 race! *pjuh*. Under ca 5 timmar om dagen såg jag världen genom kamerasökaren, konstant. Jag fick för första gången i mitt liv träningsvärk där objektivet vilar i handen!

Jag blev omkring körd (tack chauffören!) i en skruttig eka som körde saktare än vad de seglade! Haha. Så det var inte helt lätt att finnas med kameran på de ”rätta” ställena hela tiden.

Men trots att jag inte fick till bra vinklar hela tiden så är jag ändå nöjd med resultatet. Dessutom visades några av mina bilder på en projektorduk igår och det var många som uppskattade bilderna.

Och under helgen upptäckte jag ännu en gång hur underbart det är att ha ett objektiv med bildstabilisering när man fotograferar från en gungande båt. Jag blev också imponerad över hur mycket vatten min kamera tål! Den blev rejält nedskvätt flera gånger.

Nu är det dags att gå igenom alla och börja redigera. En CD-skiva kommer att finnas till försäljning för alla deltagare.

Ha det så bra!


Söta kärleksparet

25 september 2008


Idag visade jag bilderna för Sandra (urgullig tjej!) och hennes pojkvän Fredrik. Sandra fick en fotosession med mig i födelsedagspresent och hon ville ha bilder på henne och pojkvännen. Nu har de sett bilderna och de är supernöjda!

Ska bli spännande att se vilka bilder de väljer ut och vilka de vill ha som förstoringar.

Vi ses!
Se fler bilder här

Lisette

Läs mer i fotodagboken!

Macro/NärbilderMacro/NärbilderMacro/NärbilderMacro/NärbilderMacro/NärbilderMacro/NärbilderMacro/NärbilderMacro/NärbilderMacro/NärbilderBarnporträtt

Freddy och Bianca


På bild: Freddy & Bianca | Fotograf: Jag


Läs mer i fotodagboken!

Jörgen och KerstinPå bild: Jörgen & Kerstin | Makeup (Kerstin): Louice | Foto: JagLäs mer i fotodagboken!

Michael och VictoriaPå bild: Michael och Victoria | Makeup & Hår: Louice | Foto: Jag

Läs mer i fotodagboken.

Isabella och JoakimPå bild: Isabella och Joakim | Foto: JagLäs mer i fotodagboken.

Sandra & Fredrik

Läs mer i fotodagboken!

Malins Möhippa
Läs mer i fotodagboken!

Josefines Möhippa
Läs mer i fotodagboken!

LisetteModell: Lisette | Foto: Jag


Modell: Lisette | Foto: Jag


Modell: Lisette | Foto: Jag

Läs mer i fotodagboken!

Selmas Möhippa


Läs mer i fotodagboken!

Julia


FOTOSESSION MED JULIA SOM VANN VÅRTÄVLINGEN

Modell: Julia | Makeup & Hår: Louice | Foto: Jag


Läs mer i fotodagboken.

ElinModell: Elin | Makeup&Hår: Emilie | Foto: Jag


Läs mer i fotodagboken!

SimoneModell: Simone | Makeup&Hår: Louice | Foto: Jag


Läs mer i fotodagboken!

XeniaModell: Xenia | Makeup&Hår: Louice | Foto: Jag


Läs mer i fotodagboken!

Söta JessicaModell: Jessica | Makeup & Hår: Emelie | Foto: Jag

Läs mer i fotodagboken.

8 mars

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN FIRADES I STUDION! KlickPretty you, eat me from the inside


PRETTY YOU, EAT ME FROM THE INSIDE

Modell: Lisette | Makeup & Hår: Louice | Foto: Jag


Modell: Lisette | Makeup & Hår: Louice | Foto: Jag

Klicka på bilden för större format

Läs mer i fotodagboken!

Grym styling!

Klicka på bilderna för större format

Läs mer i fotodagboken!

Modelling

Klicka på bilderna för större format

Läs mer i fotodagboken!

Fotosession med Jessica

Klicka på bilderna för större format

Läs mer i fotodagboken!

Växtliv

Jag träffade Amanda och vi hade en fotosession vid en underbar vägg av grönt växtliv.

Fotosession med Fredrik

Jag träffade Fredrik och vi hade en fotosession tillsammans i eftermiddagsljuset. Han ville ha porträttbilder, lite "Dressmanliknande".

Havsgudinna

Jag träffade och sminkade Lois vid havet där vi hade en fotosession tillsammans.

Fotosession med Karin

Karin kom hem till mig och fotograferades. Hon ville ha porträttbilder och vi gick bl a till en gammal lada och plåtade. Det blev också några vackra skogsbilder.

Kylig session

Lois kom hem till mig och vi hade en fotosession tillsammans ute i kylan!

Sommarsystrar
Läs mer i fotodagboken!

StudentporträttBalfinSommarsessionModell: Lois | Foto: Jag


Läs mer i fotodagboken!

Morgongåva
Läs mer i fotodagboken!

Frisk luft

Läs mer i fotodagboken!

Systrar

Klicka på bilderna för större format

Läs mer i fotodagboken!

I Vitabergsparken

Klicka på bilderna för större format

Läs mer i fotodagboken!

Hästar och barn

Klicka på bilderna för större format

Läs mer i fotodagboken!

Syskonfotografering

Klicka på bilderna för större format


Läs mer i fotodagboken!

Emmelie och hennes häst


Läs mer i fotodagboken!

Dröm

Klicka på bilderna för större format

Idag kom Lois hem till mig och vi bestämde tema fashion och drömska bilder. Det blev också ett vackert porträtt. Riktigt kul!

Grönt är skönt

Jag och Petronella hade en fotosession ute i det gröna!

Snäckor

Jag och Petronella träffades vid havet och var kreativa tillsammans.

Snipeberget

Jag och Sandra hade en fotosession vid en kyrka inte långt från mig. Där finns en massa härliga träd och en jättebrant sluttning.

SpöklikJag och Sandra hade en fotosession under min ladugård. Riktigt rolig fotomiljö! Vi experimenterade lite det blev några olika typer av bilder.

ÄlvaJag träffade Lois och vi gick bort till en fors som ligger nära mig. Miljön är sagolik och där dansar säkert älvor i gryningen.

RSS 2.0